Vergelijking tussen Google sites en Microsoft Sharepoint teamsites

Microsoft Sharepoint is HOT…heter dan die rooie chilleense pepers. Ik heb het genoegen gehad (en nog steeds heb ik het genoegen) om met SharePoint te werken.

Hoe is mij dit bevallen? Op zich prima, in het begin had ik nogal moeite met het orienteren binnen teamsites en allerlei settings (lijst/documentsettings, site settings, site collection settings etc), maar al gauw vond ik mijn weg hierin als ervaren toolgebruiker.

Wel vond ik het voornamelijk jammer voor de eindgebruikers (ik ben de advocaat van de eindgebruikers en moet zodoende hun belangen behartigen:need one? mail me).

Tijdens de usability workshops en informele trainingen merkte ik dat deze gebruikers niet eenvoudig een afbeelding aan een pagina konden toevoegen. Ook het vinden van een document library was niet te doen. We hoeven al helemaal niet te spreken over het plaatsen van een video filmpje op een pagina. Daarnaast vonden ze het verwarrend om de pagina ook via de Page Editing toolbar te bewerken.

Goed, nu ontdekte ik Google sites en ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van de usability hiervan: helder en straight to the point.

Wat vond ik prettig?

  1. eenvoudig pagina toevoegen met de button: Create new page
  2. eenvoudig pagina wijzigen met de button: Edit page
  3. eenvoudig een object op een pagina plaatsen door middel van de Insert button: dit kan een afbeelding zijn, document, slideshow, video, tekstvak, etc.

In SharePoint moet je eerst op de button Site Actions klikken alvorens je de knop te zien krijgt om de pagina te bewerken. Dit is een aktie/muisklik extra ten opzichte van Google sites.

In SharePoint is het toevoegen van een WebPart wel duidelijk, alleen krijg je vervolgens keuze uit een hele waslijst aan WebParts. Google sites toont alleen de meest gebruikte features zoals tekst,afbeelding,video,document,etc.

Hieronder een aantal screenshots van Google sites.

google sites toolbar
google sites toolbar
google sites richtexteditor
google sites richtexteditor
google sites insert button
google sites insert button

Leave a Reply